Dzień Czekolady
Dzień Czekolady obchodzony jest 12 kwietnia. W roku 2020 Dzień Czekolady przypada na niedzielę Wielkanocną. Niezmiennie uwielbiana na całym świecie od ponad 200 lat, w coraz bardziej wymyślonych odsłonach: to już nie tylko ciastka, batony czy lody, ale również mydło, czy nawet masaż. Trudno się dziwić temu szaleństwu – w końcu czekolada bardzo długo czekała na światowe odkrycie.
Czekoladowe
ciekawostki
Czekolada
to wyrób cukierniczy sporządzany z miazgi kakaowej lub tłuszczu
cukierniczego, środka słodzonego i innych dodatków. Produkowana
jest najczęściej w formie tabliczek. Podobno czekoladę wymyślili
Majowie. Popularność tego przysmaku zawdzięczamy Krzysztofowi
Kolumbowi, który w roku 1502 przywiózł ziarna kakaowca do
Hiszpanii. Początkowo był to napój z rozkruszonych palonych ziaren
kakao i zimnej wody. Z biegiem czasu czekoladę pitną zastąpiono
twardą w tabliczkach. W roku 1828 Holender van Houten opracował
metodę wytwarzania proszku kakaowego a czekoladę mleczną wymyślił
Szwajcar Daniel Peter w 1875 roku.
Co
jeszcze wiemy o czekoladzie?
Podobno
substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ
krążenia i pracę mózgu. Nie można też zapomnieć o poprawie
nastroju – powoduje wydzielanie endorfin produkowanych w mózgu i
rdzeniu kręgowym, poprawiającym nastrój i łagodzących ból.
Zwróćcie
uwagę na skład na skład chemiczny czekolady. Oto składniki
czekolady gorzkiej i ich wpływ na organizm:
Witamina
A –
pozytywnie wpływa na skórę i błony śluzowe oraz wzrok
Witamina
E –
„witamina młodości”
Witamina
M (kwas foliowy) –
wpływa na układ nerwowy i samopoczucie
Magnez
–
poprawia koncentrację uwagi, pamięć
Żelazo
–
zapobiega niedokrwistości
Wapń
–
przeciwdziała drżeniu mięśni
Fenylotylamina
–
stymuluje wydzielanie endorfin, czyli tzw. hormonów szczęścia
Wykreślanka
sylabowa
Wykreśl
co drugą sylabę, zaczynając od sylaby BA. Odczytaj hasło –
rozwiązanie:
BA
LU WI BIĘ MY
CZE
KO KO RA LA
LE
DO BO WE MA
CIA
RY STE DZO CZKA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz