Oto propozycje smacznych potraw, które możecie przyrządzić sami lub z naprawdę niewielką pomocą dorosłych. Wypróbujecie?
Jogurtowe Parfait
Pod nazwą "Jogurtowe Parfait" ukrywa się po prostu mieszanka jogurtu naturalnego (najlepiej sprawdza się grecki) i dodatków. Do wyboru mamy świeże owoce, konfitury, muesli, granolę, suszone owoce, orzechy, migdały, pokruszone ciasteczka itp. Ten przysmak nadaje się idealnie na śniadanie, a wy z łatwością przygotujecie go samodzielnie. Wykonanie jest proste: warstwa owoców (muesli, granoli itp.), jogurt, kolejna warstwa owoców (albo tym razem innego wybranego dodatku) itd. Górę możemy nawet posypać pokruszonymi ciasteczkami, polać sosem owocowym lub czekoladowym - będzie bardziej odświętnie!
Sałatka owocowa
Oto prawdziwa witaminowa bomba! Czy ktoś może oprzeć się kolorowej owocowej sałatce, zwłaszcza jeśli sam ją przygotował? Warto wybierać miękkie owoce, które możecie sami pokroić (w tym celu możecie używać plastikowego noża!) oraz drobne owoce, takie jak maliny, truskawki, bezpestkowe winogrona czy borówki amerykańskie. Założenie jest takie, że owoce są słodkie z natury, nie musimy ich więc dosładzać, za to na pewno nie zaszkodzi dodać kilku kropel soku z cytryny - zapobiegnie ciemnieniu bananów i jabłek.
Owocowe szaszłyki
Zamiast sałatki owocowej możemy zaproponować wam przygotowanie i zjedzenie owocowych szaszłyków - jest coś w tej formie podania owoców, co sprawia, że na waszych buziach wykwita uśmiech zachwytu. Zapewniam! Wybierajcie miękkie owoce, bo będzie łatwiej nabijać je na patyk.
Lody
Wystarczy kupić foremki do lodów, ewentualnie wykorzystać puste opakowania po jogurtach lub plastikowe kubeczki (w tym przypadku, gdy zawartość zacznie powoli tężeć, po jakiś 15-20 minutach, włóżcie w środek drewniane patyczki po lodach i pozostawcie aż do całkowitego zamrożenia). Wersja najprostsza: wlej sok do foremki, włóż do zamrażarki i po kilku godzinach ciesz się lodami owocowymi. Możesz jednak wybrać przygotowanie bardziej wymyślnych smakołyków: zanurzcie w soku kawałki truskawek, brzoskwiń, winogron czy kiwi, a otrzymacie wspaniale wyglądające owocowe lody.
Możecie też wymieszać rozgniecione banany, truskawki lub inne owoce (świetnie sprawdzają się jagody i borówki!) z jogurtem naturalnym i odrobiną miodu - tu przyda się pomoc dorosłego, który może wymieszać te składniki w blenderze lub nadzorować tę czynność w przypadku starszego dziecka. Hop do zamrażarki i po 4 godzinach gotowe!
Lody z kiwi też wyglądają apetycznie, prawda? Przygotowujemy je następująco: sok owocowy (np. z winogron, jabłek lub ananasa), mieszamy z rozdrobnionymi w blenderze owocami kiwi, wlewamy do foremek i po kilku godzinach orzeźwiające lody gotowe! Zamiast soku możecie dodać wodę z miodem (ok. 500 ml wody na 4 kiwi) - przed wlaniem mikstury do foremek spróbujcie, czy jest wystarczająco słodka.
Pizza
Ta propozycja to strzał w dziesiątkę, bo większość z was uwielbia pizzę, a jej przygotowanie w domu nie jest trudne i dostarcza sporo frajdy młodym kucharzom. Ciasto możecie wykonać sami lub wykorzystać gotowy spód do pizzy, a dodatki skomponujcie według gustu domowników. Sami sobie świetnie poradzicie z rozsmarowywaniem na cieście sosu pomidorowego, nakładaniem plasterków szynki, warzyw i z posypywaniem pizzy serem.
Sernik na zimno
Ta propozycja to nieco wyższa szkoła jazdy, co oznacza, że przyda się pomoc przy przygotowaniu deseru.
Wystarczy opakowanie ciastek kruchych, 300 g roztopionego masła, 2 łyżki cukru, 2 opakowania (ok. 450 g) serka śmietankowego (np. Philadelphia) w temperaturze pokojowej, puszka słodkiego mleka skondensowanego (400 ml), ok. 60 ml soku z cytryny, 1 łyżeczka esencji waniliowej (ewentualnie cukier wanilinowy).
Trzeba przesypać ciastka do woreczka i pokruszyć je (najłatwiej rozwałkować je zwykłym wałkiem do ciasta), a następnie przesypać do dużej miski, dokładnie wymieszać z cukrem i masłem. Tę masę rozłożyć w formie do tarty, dociskając do spodu i brzegów, schłodzić w zamrażarce przez przynajmniej 10 minut.
W tym czasie zajmijcie się przygotowaniem masy serowej: mikserem ubijcie na średnich obrotach serek, stopniowo dolewając mleko skondensowane, na końcu dodając sok z cytryny i esencję waniliową.
Następnie wystarczy przelać tak przygotowaną masę na schłodzony ciasteczkowy spód, wyrównać i schładzać przez ok. 3 godziny. Przed podaniem możecie udekorować sernik borówkami, malinami, truskawkami, brzoskwiniami lub innymi ulubionymi owocami. Oczywiście, tak naprawdę, dekorację pozostawcie swojej wyobraźni!
Muffinki
Upieczenie takich babeczek to dziecinna igraszka. Wystarczy osobno wymieszać mokre składniki, a osobno suche, później wszystko to ze sobą połączyć - każde dziecko powinno dać sobie radę (a malutkim rączkom oczywiście troszkę trzeba pomóc). Przepisy na muffinki znajdziecie w internecie i takie na słodko i takie na słono z szynką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz