środa, 17 czerwca 2020

Ciekawostki o truskawkach post z dnia 15.06.2020.

Truskawki są najpopularniejszymi i najłatwiej dostępnymi w sezonie letnim polskimi owocami. Pierwsze truskawki pojawiają się na przełomie maja i czerwca, wraz z nastaniem ciepłych, słonecznych dni i towarzyszą nam co najmniej do połowy lipca. Jeżeli mamy trochę więcej szczęścia i sprzyjającą aurę, to możemy cieszyć się ich smakiem nawet do wczesnej jesieni.




Zobacz nasze zabawne truskawkowe fakty i ciekawostki. Baw się dobrze ucząc się gdzie rosną, co zawierają i wiele innych.


1. Truskawki są pierwszymi owocami, które dojrzewają na wiosnę.
2. Truskawki są jedynymi owocami, które mają swoje nasiona na zewnątrz. Wystarczy tylko kęs, aby nasiona zostały w zębach.
3. Przeciętna truskawka ma 200 nasion.


4. Kiedy są dojrzałe, truskawki są jaskrawo czerwone, soczyste i bardzo słodkie.
5. Kwiat truskawki ma średnio od pięciu do siedmiu płatków.
6. Wiele różnych szkodników, takich jak ślimaki i muszki owocowe, lubi żywić się truskawkami.
7. W Belgii znajduje się muzeum poświęcone truskawkom. W sklepie z upominkami w Le Musée de la Fraise można kupić wszystko, od dżemu truskawkowego po truskawkowe piwo.
8. Proces zbioru i czyszczenia nie zmienił się znacząco w czasie. Delikatne truskawki są nadal zbierane ręcznie.
9. Rośliny truskawki po kilku latach tracą na jakości i produkcji, więc zazwyczaj są przesadzane.
10. Rośliny truskawki tolerują prawie każdą glebę ogrodową, ale im bogatsza gleba, tym większa będzie uprawa.


11. Rdzenni Amerykanie jedli truskawki na długo przed przybyciem europejskich osadników.
12. Truskawki przetrwają w różnych warunkach i będą rosły w większości miejsc na całym świecie.
13. Owoc jest powszechnie ceniony za swój charakterystyczny zapach, jaskrawoczerwony kolor, soczystą konsystencję i słodycz.
14. Gigantyczne truskawki mogą być tak duże jak jabłka. Mieszą 8-10 centymetrów długości.
15. We Francji, gdzie uważa się je za afrodyzjak, truskawki podaje się nowożeńcom na tradycyjnych śniadaniach weselnych w formie kremowego, słodkiego musu.
16. Kształty truskawek różnią się w zależności od klimatu, w którym są uprawiane. Rodzaj odmiany odpowiedni dla danego środowiska zależy od preferencji i warunków uprawy.
17. Truskawki mają więcej witaminy C w jednej porcji niż pomarańcza.
18. 8 truskawek zapewnia 140 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy C dla dzieci.
19. W 100 gramach truskawek znajdują się 33 kalorie.


20. Truskawki są uprawiane w każdym stanie USA i w każdej prowincji Kanady.
21. Kalifornia produkuje 75% upraw truskawek w Stanach Zjednoczonych. Każdy akr ziemi w tym stanie produkuje średnio 21 ton owoców rocznie.
22. 50% dzieci w wieku od siedmiu do dziewięciu lat twierdzi, że truskawki są ich ulubionym owocem.


23. Truskawki zawierają wysoki poziom azotanów. Wykazano, że zwiększa to przepływ krwi i tlen do mięśni. Badania sugerują, że osoby, które jedzą truskawki przed ćwiczeniami mają większą wytrzymałość i spalają więcej kalorii.
24. Truskawki posiadają dużo witaminy C.
25. Polska z produkcją truskawek na ponad 180 tys. ton rocznie jest na siódmym miejscu na świecie pod względem produkcji.
26. Według danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych roczne spożycie truskawek świeżych i mrożonych w przeliczeniu na jednego mieszkańca USA wynosi prawie 10 kilogramów.
27. Truskawki składają się głównie z wody (91%) i węglowodanów (7,7%). Zawierają jedynie niewielkie ilości tłuszczu (0,3%) i białka (0,7%).
28. Truskawki nie są prawdziwymi jagodami, tak jak jagody, a nawet winogrona. Technicznie rzecz biorąc, jagoda ma swoje nasiona w środku. A technicznie rzecz biorąc, każda pestka truskawki jest uważana przez botaników za osobny owoc.


29. Truskawki w temperaturze pokojowej są słodsze od zimnych truskawek.
30. W przeciwieństwie do niektórych innych owoców, po zerwaniu nie dojrzewają.
31. Starożytni Rzymianie wykorzystywali truskawki do leczenia wszystkiego, od depresji po gorączkę i ból gardła.
32. Uważa się, że truskawki przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób serca i niektórych nowotworów. Są niskokaloryczne i bogate w witaminy C, B6, K, błonnik, kwas foliowy, potas i aminokwasy.



Śpiewający przepis na makaron z truskawkami !


 Truskawkowa girlanda



Obejrzyjcie też odcinek bajki Sąsiedzi, gdzie jest caaała góra truskawek



Ciasto Jogurtowe z Truskawkami



Ciasto jogurtowe z truskawkami jest wilgotne i lekkie. Do tego placka możesz użyć właściwie dowolnych owoców - w tym przepisie kwaskowatość truskawek została zestawiona ze słodyczą gruszek. Przygotowanie jest proste, a potrzebujesz dosłownie kilku składników: mąki pszennej, cukru, proszku do pieczenia, cukru wanilinowego, mlecznej czekolady, gęstego jogurtu greckiego oraz jajek.

Oto składniki na ciasto jogurtowe z truskawkami według Kasi Bukowskiej:

  • 1 gruszka,
  • 1-2 garście truskawek,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 tabliczki roztopionej białej czekolady,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego.

Jak zrobić ciasto jogurtowe z truskawkami? Zacznij od przygotowania formy na placek. Wysmaruj ją masłem i obsyp bułką tartą. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Do miski wbij jajka, wsyp cukier zwykły i wanilinowy, długo i powoli ucieraj mikserem. Po 5 minutach masa stanie się bardzo puszysta! Dodaj jogurt i roztopioną białą czekoladę. Teraz na najniższych obrotach wszystko ponownie wymieszaj. Dosyp mąkę i proszek do pieczenia, całość zamieszaj szpatułką i przełóż do foremki. Gruszkę obierz i drobno pokrój. Truskawki pozbaw szypułek i rozłóż na cieście, dołóż kawałki gruszki. Ciasto jogurtowe jest delikatne, więc owoców nie może być zbyt dużo.

Ciasto jogurtowe z truskawkami piecz przez 30-35 minut w 180 stopniach.


 Truskawkowe łamigłowki


Odpowiedź:
11 - w najgorszym przypadku wylosujemy 5 truskawek i 5 pomarańczy, a dopiero potem 1 jabłko






Truskawkowe sudoku dla dzieci



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz